Četvrtak, 27 Travanj 2023 18:02

Kako se osnažiti, povećati samopouzdanje i oživjeti vlastitu kreativnost?

Tajna velike moći leži u redovitoj primjeni mindfulness tehnika.

Mi ljudi često kompliciramo stvari iako su nam najčešće najbolja rješenja na dohvat ruke. I sasvim su jednostavna. Zašto? Takva uvjerenja zamka su vlastitog ega koji nas pokušava zadržati da se ljuljuškamo u vlastitoj zoni udobnosti koja nam najčešće ne donosi osjećaj ispunjenja i sreće. Upravo to, najbolji je dokaz da nismo ovdje da bismo plutali nego da bismo stvarali. Stvaranje je ono što donosi osjećaj ispunjenja i sreće za kojim svi tragamo. Naravno, uz mnoštvo prepreka, izazova, uspona i padova koji su samo ispit i sastavni dio procesa. Ono što se od nas traži je strpljenje, potvrda izbora i povjerenje u ono nešto više od nas kako god to nazivali. Naziv je ionako sporedna i ograničavajuća stvar.

Prakticirajući mindfulness tehnike, postižemo kvalitetnije usmjeravanje vlastite pozornosti na stvaranje onoga što nam daje osjećaj ispunjenja i odmak od onoga što nas drži u močvari. Treniranje usmjeravanja pozornosti nam pomaže da čujemo nježni glas koji nam se javlja iznutra. Taj nježni glas je glas naše intuicije koja nam šapuće ideje za naš osobni rast. Ideje za stvaranje. Ideje za najbolji protok naše životne energije. Ideje da od bare napravimo potok, slap, vodopad, rijeku. U smjeru koji je najbolji za nas u danom trenutku.

Bez primjene mindfulness tehnika nježni glas naše intuicije često nadglasaju nametljivi i kritični glasovi. Ako nismo dovoljno spojeni s vlastitom intuicijom, to nas često može odvesti na put koji baš i nije ispunjavajući za nas. Ali ni to nije smak svijeta. U tom slučaju put je malo duži. I teži. Prije ili kasnije završit ćemo na najboljem putu za nas. Izbor je uvijek na nama.

Osobno iskustvo najbolja mi je potvrda da primjena mindfulness tehnika spaja s vlastitom intuicijom, uvećava mi osjećaj osobne snage koja ne ovisi ni o kome ni o čemu i na kraju što mi je i najvažnije, oslobađa neku novu energiju koja podržava moju kreativnost. Essentia je najbolji dokaz. Vidjela sam ju i osjećala dugo ali tek nakon nekoliko godina mindfulness prakse ugledala je svjetlo dana. A danas mi daje osjećaj svrhe i ispunjenja.

Postoje mnoge metode prakticiranja mindfulness-a. Neke su meditativnim uvjetima ali ima ih jako puno koje možemo prakticirati i u svakodnevnom životu. O tome ti nešto više pišem u idućem blogu.