Petak, 21 Srpanj 2023 17:24

Četiri najčešće zamke uma koje će te pokušati zaustaviti da ostvariš svoje želje iz srca

Vjerojatno ćeš prepoznati neke svoje životne situacije u kojim se osjećaš kako slobodno, neopterećeno i sretno letiš kroz život. Osjećaš se da možeš apsolutno sve jer napokon si na putu da ostvariš ono za čim ti srce toliko drugo i željno traga. Prepoznat ćeš sigurno onda i priču da baš tada kad si se tome prepustila/prepustio došla je neka čudna faza koja ti nije bila ni na kraj pameti. I nije baš da ti se sviđa. I sve si misliš da sad joj tu nije mjesto. To je faza u kojoj sumnjaš da je onaj let bio istinit i stvaran.

Faza u kojoj sve više vjeruješ da je taj let bio proizvod tvoje maštarije. Faza u kojoj ne možeš prihvatiti da ovo trenutno što ti se ne sviđa, je tu za tvoje najveće dobro. A zapravo to su samo zamke uma koje nas sprječavaju da ostvarimo svoje želje iz srca. Najčešće to su:

  1. Jako glasni unutarnji kritičar

Unutarnji kritičar je najčešće jedna ili više osoba iz tvog djetinjstva ili možda neke druge faze tvog života, iz tvoje obitelji ili iz tvog društvenog okruženja koje imaju ili su imale veliki autoritet u odnosu na tebe. To su osobe i/ili institucije čije stavove, misli i uvjerenja si jednostavno prihvatila/prihvatio kao jedinu istinu bez promišljanja o njima. Kad se njihovi glasovi jave u tvom umu, ni ne usuđuješ se pomisliti drugačije i istog trenutka se vraćaš na njihove postavke zanemarujući priču svoga srca. Ako se ne odazoveš tim glasovima zapadaš u razna psihofizička stanja u kojima se ne osjećaš dobro. Ne osjećaš se dobro jer nisu u skladu s tvojim srcem.

  1. Nesigurnost u sebe, svoje osjećaje i život općenito

Kad dođu trenuci da misliš da si na tragu da ostvariš ono što ti srce želi a stvari krenu krivim putem i nastanu neki nemiri unutar tebe, često se dogodi da jednostavno nemaš dovoljno snage i vjere u sebe, u svoje sposobnosti, svoj put, niti dovoljno povjerenja u život da nastaviš u tom smjeru. A vjerojatno da nemaš ni strpljenja. Vjeruješ u to da kad si na dobrom putu sve mora biti lagodno a čim krene drugim smjerom bježiš od priče svoga srca i vraćaš se u stari film zaboravljajući da u njemu nisi bila/bio sretan. I tako se vraćaš u krug koji nema svog početka ni kraja.

  1. Vjera u misao da opet nemaš sreće i da tako ti je zacrtano

Kada na putu ostvarenja svoje želje iz srca dođeš u situacije gdje nije sve roza boje a kako najviše voliš, zapadneš u misli da nije ni čudo da nije ni roza kad tebi su jednostavno sudbom zacrtane sive boje. Povjeruješ toj jednoj jedinoj misli u tom jednom trenutku pa makar u svakom danu vidjela/vidio čitavu paletu šarenih i živih boja bez ijedne nijanse sive.

  1. Vjera u misao da nisi to zaslužila/zaslužio

Kad se pojavi prva prepreka na putu ostvarenja tvojih želja iz srca prevlada te um sa svojom mišlju koja tko zna odakle je došla a ta je da nisi bila/bio dovoljno dobra/dobar da bi zaslužila/zaslužio takav lijepi scenarij. Povjeruješ u to i odustaneš.

Ove zamke uma nisu zlonamjerne. Um samo želi očuvati zonu ugode i preživljavanje. Najvažnije pitanje na koje naš odgovor će odrediti hoćemo li uspjeti svladati zamke uma jest: Želimo li preživljavati ili živjeti?

Ukoliko smo dovoljno svjesni i spremni da krenemo dalje, kroz svakodnevni rad na svojoj svijesti, shvatit ćemo da se radi o sasvim uobičajenom procesu koji se događa na putu naše osobne promjene. To je proces koji se stalno događa u našem umu. Naša reakcija na taj proces odredit će naš put i njegov smjer. Ostajemo li živjeti u nepovjerenju i strahu ili u povjerenju i ljubavi? Kroz individualni coaching program „Razgovor sa svojim srcem“ mogu te naučiti tehnike koje meni pomažu na putu da češće uspijevam izabirati ljubav a ne strah, češće slušati svoje srce a upravo to mi pomaže da se sve više približavam živjeti život kakvog moje srce želi što god drugi mislili o tome. Ako te zanima više detalja javi mi se za uvodni termin koji je besplatan i ni na što te ne obvezuje putem Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..