Srijeda, 16 Veljača 2022 09:21

Stav prema vremenu

Osjećaš li se često kao da ti vrijeme nekako bježi? U neprestanoj si jurnjavi a ne znaš dođe li ti prije jutro ili večer? Prati li te osjećaj da nisi stigla/stigao dovoljno toga u danu? Događaju li ti se trenuci koji kao da traju vječnost? Ako je odgovor na većinu ovih pitanja da, onda je pravo vrijeme za preispitati svoje stavove o vremenu.

Nije mi cilj da razbijaš glavu o uzrocima takvih stavova. Želim te potaknuti da odvojiš par minuta u danu, kada imaš dovoljno mira i samoće, samo da malo promisliš  o njima. Pokušaj razmisliti o tome da li su ti tijekom dana misli najčešće usmjerene na neke prošle događaje ili odlaze u razna predviđanja budućnosti. Da li odrađuješ stvari u danu tako da se često ne sjećaš načina na koji su se odvile? Da li ti kronično nedostaje vremena? Imaš li previše vremena? Da li ti takav stav prema vremenu koristi?  

Činjenica je da se nalazimo u dobu u kojem informacije lete neumoljivom brzinom i samim tim energije oko nas su sve ubrzanije. To su stvari na koje kao pojedinci ne možemo baš previše utjecati. Ono što možemo jest trenirati sebe da stvari na koje ne možemo utjecati ne utječu na nas. Isto tako možemo trenirati da one stvari i situacije koje volimo i na koje možemo utjecati, proživimo na najbolji mogući način. To možemo učiniti na način da odabranim trenucima u danu posvetimo više pozornosti.

Stoga pokušaj već danas odabrati neku aktivnost kojoj ćeš sutra posvetiti malo više pozornosti. Ja sam danas odlučila skuhati neki fini vegetarijanski ručak i posvetiti pažnju svakom trenutku od pripreme pa do posluživanja obroka. Razmišljala sam i o šetnji uz Dravu s namjerom da doživim prirodu oko sebe i osjetim njezinu energiju. Ali to ću ostaviti za sutra. Što ćeš ti izabrati danas? A sutra?

Probaj se igrati i isprobavati barem tjedan dana. Svakog dana izaberi nešto što voliš i odluči biti više u tome. Vjeruj mi, iskusit ćeš promjenu. Što više ovakvih trenutaka u svakom danu, donijet će ti kvalitetnije proživljene trenutke a vrijeme više neće biti neumoljivi terminator već dragi prijatelj.