Ponedjeljak, 16 Listopad 2023 20:08

Nekoliko redaka o zahvalnosti

Uglavnom su nas učili pravilima pristojnog ponašanja. Jedno od njih je izreći „hvala“ kada nešto dobijemo. Poklon, lijepu riječ, gestu ili pažnju. Nazvala bih to zahvalnošću iz uma. No jesu li nas učili o tome da postoji i „hvala“ iz srca?

Sjećam se jako dobro početaka intenzivnijeg rada na sebi. Često sam slušala o važnosti osjećaja zahvalnosti. Dobivali smo razne zadatke na tu temu koje bih uredno odradila. I bilo mi je lijepo. Ali iskreno, nisam uspijevala dobiti zadovoljavajući odgovor zašto je to toliko važno. Odgovori su se počeli ukazivati tek nakon nekoliko godina redovite meditativne prakse. Bilo je potrebno unutrašnje znanje za taj „final touch“.

Meditacija me poučila razumjeti čaroliju osjećaja zahvalnosti. Pokazala mi kako njezin zagrljaj obogaćuje moj i druge živote. Otvorila mi je srce. Svakodnevno me izgrađuje kao osobu koja intenzivnije upija trenutke, koja osjeća i živi da izgovoriti „hvala“, nema veću snagu od uzgajati „hvala“ u svom srcu.

Riječ „hvala“ izgovorena iz uma je jedna vrlo atraktivna ali hladna dama čiji je ples elegantan ali pomalo krut i uštogljen. Njezini pokreti unutar su okvira koji podržava unaprijed zadani cilj. Riječ „hvala“ iz srca je vrlo topla i nježna dama čiji polagani i opušteni pokreti miluju tlo dopuštajući njezinom tijelu da uživa u svom putovanju neovisno o tome gdje će ples završiti. Imam u sebi obje dame. Ali ova druga mi se puno više sviđa. Čini me sretnijom, opuštenijom i radosnijom.

Moja misija je ispunjena ako ćeš se idući put kada izgovoriš riječ „hvala“ zapitati odakle dolazi tvoje „hvala“ i zaplesati ples kakav tebi najbolje paše.

Možemo na tome raditi zajedno kroz individualni online program "Slušaj svoje srce".